CERITA PENDEK BUAH LIMAU

>> Thursday, September 2, 2010


“Begitulah agungnya sifat Rasulallah S.A.W walaupun diperlakukan sedemikian.Moga-moga dengan tazkirah subuh yang ringkas ini dapat dijadikan contoh untuk kita membentuk akhlak seperti nabi”.Ustaz Hassan mengakhiri tazkirah subuh dengan meninggalkan cerita yang cukup membuatkan kerinduan yang sudah sekian lama ini makin bertambah.

Para jemaah bersalaman dan terus pulang ke rumah masing-masing.

Saya melangkah pulang kerumah sambil menghirup udara subuh yang sejuk pagi itu.Perjalanan ditemani lampu jalan yang hanya samar menerangi laluan yang berturap dengan tar.Setiap kali kaki melangkah maju kehadapan,setiap kali itulah bertambahnya rasa betapa ingin sekali untuk berjumpa insan mulia yang bernama Muhammad S.A.W itu.

Alangkah bertuahnya jika dapat bertemu dengan si pemilik akhlak yang mulia ini walaupun hanya sekadar dapat menatap wajahnya.Pasti kerinduan ini sedikit terubat walaupun tidak dapat menghilangkan kesemua rindu yang tersimpan dihati.

Sirah Rasulallah S.A.W yang disampaikan dalam tazkirah subuh masih lagi terngiang telinga saya.

……………………………………….

Suatu hari Rasulullah SAW didatangi oleh seorang wanita kafir. Ketika itu baginda bersama beberapa orang sahabat. Wanita itu membawa beberapa biji buah limau sebagai hadiah untuk baginda. Cantik sungguh buahnya. Siapa terlihat pasti tergiur. Baginda menerimanya dengan senyuman gembira.

Hadiah itu dimakan oleh baginda Rasulullah SAW seulas demi seulas dengan senyuman. Biasanya Rasulullah SAW akan makan bersama para sahabat, namun kali ini tidak. Tidak seulas pun limau itu diberikan kepada mereka. Rasulullah SAW terus makan. Setiap kali dengan senyuman, hinggalah habis semua limau itu.

Kemudian wanita itu meminta diri untuk pulang, diiringi ucapan terima kasih dari baginda. Sahabat-sahabat agak heran dengan sikap Rasulullah SAW itu. Lalu mereka bertanya. Dengan senyuman Rasulullah menjelaskan 'tahukan kamu, sebenarnya buah limau itu terlalu masam saat saya merasainya kali pertama. Kiranya kalian turut makan bersama, saya bimbang ada diantara kalian akan mengenyitkan mata atau memarahi wanita tersebut. Saya bimbang hatinya akan tersinggung. sebab itu saya habiskan semuanya'.

Begitulah akhlak rasullullah SAW. Baginda tidak akan memperkecil-kecilkan pemberian seseorang biarpun benda yang tidak baik, dan dari orang yang bukan islam pula. Wanita kafir itu pulang dengan hati yang kecewa. Mengapa? sebenarnya dia bertujuan ingin mempermain-mainkan Rasulullah SAW dan para sahabat baginda dengan hadiah limau masam itu. Malangnya tidak berhasil. Rencananya di'tewas'kan oleh akhlak mulia Rasulullah SAW. Subnahallah..

Ringkas yang menambah rindu.Duhai kekasih Allah, adakah dikau tahu betapa ku merindui mu.

Post a Comment

  © Blogger template Werd by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP